ZONDAG 26 OKTOBER
- LAATSTE UPDATE: 17:37 UUR

Pim de Kuijer eerste Nederlandse slachtoffer vliegramp Oekraïne.

17 juli 2014 22:25
- Updated @ 21 juli 2014 21:38

Pim de Kuijer is de eerste Nederlander van wie bekend is dat hij aan boord zat van het vliegtuig dat eerder vandaag neerstortte op de grens van Oekraïne met Rusland. Kuijer is voormalig stagiair van oud D66 politica Lousewies van der Laan.

Door: Frank Waals

'Can't really believe my good friend and former intern @PimdeK was on board the Malaysian airliner shot down above Ukraine #tragic #sad', aldus van der Laan zojuist via Twitter. Kuijer was lobbyist voor het Aidsfonds, Stop Aids Now en Soa Aids Nederland en verkiezingswaarnemer / Bestuurslid Internationaal Democratisch Initiatief (IDI) van D66. de Kuijer's laatste tweet plaatste hij eergisteren en was zijn, zo blijkt nu, laatste column voor Oneworld.nl

Op Facebook plaatste hij twaalf uur geleden, kort voor vertrek, zijn laatste bericht. Toevallig over de reis die hij vandaag ging maken: It's been 3 years since I carried Sarah on my back from Malaysia to Amsterdam overland. She still fits, so high time for another trip, right Sarah? AIDS '14 conference and backpacking in Australia first, then Malaysia revisited. Jumpa lagi!

Kuijer vertrok eerder vandaag vanaf Amsterdam Schiphol in een Maleisisch vliegtuig met 153 andere Nederlanders aan boord. Het toestel is eerder vandaag neergestort op Oekraïens grondgebied. Alle passagiers zijn omgekomen. Het toestel is mogelijk neergeschoten. Het toestel van Malaysia Airlines, een Boeing 777 met zeker 280 passagiers en 15 bemanningsleden aan boord, was onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigen dat het vliegtuig boven Oekraïne met een luchtdoelraket is beschoten, meldt Wall Street Journal. De afkomst van de raket is onbekend. Volgens de Oekraïense regering is het toestel neergeschoten door de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, maar de rebellen ontkennen dat. Het vliegtuig kwam niet ver van de Oost-Oekraïense stad Donetsk neer, vijftig kilometer van de grens met Rusland. In die regio wordt de afgelopen weken dagelijks gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten.

*UPDATE 1 * Ook de tweede Nederlander die in het vliegtuig zat en is overleden is bekend: Cor Schilder, bijgenaamd Cor Pan, uit Volendam. Slechts minuten voor het opstijgen plaatste hij vanaf de luchthaven in Amsterdam nog deze foto van het vliegtuig met daarbij de grappig bedoelde tekst: 'Mocht hij verdwijnen, zo ziet hij d'r uit'. Daarmee waarschijnlijk refererend aan de boeing 777, ook van Malaysia Airlines, die in april tijdens de vlucht op mysterieuze wijze van de rader verdween.

*UPDATE 2 * Omroep Brabant heeft een lijst van 35 Brabanders op haar site gezet die zijn omgekomen. Brabant rouwt. Het gaat om gezinnen, echtparen en vriendenstellen. Bekijk hier de lijst.  En ook RTV Rijnmond heeft een lijst opgesteld van slachtoffers van de ramp. Elders op de site vind je een fotoreportage van de ramp waar je stil van wordt. RIP aan alle mensen die zijn omgekomen.

*UPDATE 3 * De Amerikaanse president Barack Obama prijst Pim de Kuijer. Lees het hier.

*UPDATE 4* Zeker 193 Nederlanders zaten in het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag uit de lucht zou zijn geschoten in Oekraïne. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Malaysia Airlines spreekt vooralsnog van 192 omgekomen Nederlanders.​

*UPDATE 5* Er zijn ook mensen door het oog van de naald gekropen, omdat ze een omboeking kregen. Zoals Andrie Ochtman uit Voorburg en de familie Jansen.  Terwijl er heel veel gezinnen nooit meer thuiskomen. 

Auteur: Redactie
, beeld: Twitter